Ponieważ pies jest zwierzęciem mięsożernym, oparcie diety na produktach z dużą zawartością mięsa pozwala na jego prawidłowy rozwój. Przeczytaj, jakie mięso jest najlepsze dla psa, czym powinny cechować się najlepsze karmy oraz jak sprawdzić, czy sucha karma dla psa z dużą zawartością mięsa to nie tylko chwyt reklamowy.
Prawidłowa psia dieta. Czym cechują się najlepsze karmy dla psów?
Najlepsze karmy dla psów powinny w pełni spełniać dzienne zapotrzebowanie zwierzęcia na kalorie i składniki odżywcze. Aby tak się stało, muszą cechować się wysoką zawartością mięsa, będącego źródłem niezbędnych dla psa białek i tłuszczów. Za suchą karmę dla psa z dużą zawartością mięsa można uznać już produkt z minimalną zawartością mięsa na poziomie 50%. Wartościowa dieta powinna w większości składać się z mięsa – musi więc ono znajdować się na czele składu karmy.
Ten ważny składnik możemy zapewnić psu za pomocą diety BARF lub odpowiedniej mokrej czy suchej karmy dla psa z dużą zawartością mięsa. Wybór dobrej karmy to najlepsza gwarancja, że pies otrzyma razem z pokarmem odpowiednią ilość składników takich jak białko, tłuszcze czy kwasy tłuszczowe. Najlepsze suche karmy dla psa z dużą zawartością mięsa będą zawierać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wołowina, jagnięcina, drób czy dziczyzna. Alternatywnym źródłem białka są również ryby, np. łosoś. Szukaj składów, gdzie źródła białek pochodzą przynajmniej z trzech różnych produktów.
Przy analizie składu karmy suchej warto zwrócić uwagę również na zawartość zbóż. Z punktu widzenia dietetyki są one mało wartościowe – stanowią głównie źródło węglowodanów, zbędnych w psim organizmie. Zboża w suchej karmie stanowią głównie wypełniacz i, choć nie są szkodliwe, powinno być ich znacznie mniej niż innych składników.
Lepsza jest sucha czy mokra karma?
Tutaj wybór możesz pozostawić psu. Zdrowy, dorosły pies będzie w stanie równie dobrze przyswoić składniki odżywcze z karmy mokrej i suchej. Wyjątkiem są psy posiadające alergię na gluten. Część suchych karm ma w składzie pewną zawartość zbóż. Są one źródłem wiążącej chrupki skrobi. Obecnie na rynku dostępne są jednak opracowane przez weterynarzy diety bezzbożowe i hipoalergiczne. Sucha karma powinna składać się przynajmniej w 90% procentach z suchej masy (pozostałe 10% to zawartość wody).
Jakie są zalety karmy suchej?
Do głównych zalet karmy suchej należy jej większa wartość energetyczna – gram karmy suchej zawiera około 4 razy więcej energii niż jej mokry odpowiednik. Znaczy to, że pies będzie nasycony po spożyciu mniejszej porcji posiłku. Analogicznie, przy psach z nadwagą lub problemami jelit lepiej zdecydować się na żywienie karmą mokrą.
Sucha karma dla psów z dużą zawartością mięsa to najlepszy wybór dla zwierzaków z problemami zębów. Karma zawiera dodatki pozytywnie wpływające na stan uzębienia, a gryzienie twardych chrupek stymuluje dziąsła i sprzyja nieodkładaniu się płytki nazębnej. Rozgryzanie suchej karmy spełnia też pewne potrzeby behawioralne.
Nie należy zapomnieć o proporcjach cenowych. Suche karmy z wysoką zawartością mięsa mają znacznie niższe ceny niż posiadające analogiczny skład karmy mokre. Wynika to z łatwiejszej produkcji karmy oraz możliwości jej dłuższego magazynowania. Ważne, aby sucha karma była przechowywana w odpowiedni sposób, czyli w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku. Trwałość granulatu pozwala też na odłożenie miski na bok, bez obawy, że się szybko zepsuje (niezjedzoną karmę mokrą trzeba np. od razu wyrzucić).
Czy dobra karma powinna mieć zawartość mięsa?
Nie tylko powinna, ale i musi. Enzymy trawienne i psi układ pokarmowy są przystosowane do trawienia białek i tłuszczy. Mięso jest więc niezbędnym składnikiem wartościowej diety, a jego zawartość powinna stanowić przynajmniej połowę karmy. Psy zalicza się do względnych mięsożerców – co znaczy, że choć są w stanie przeżyć na diecie roślinnej, brak mięsa w diecie powoduje znaczne niedobory organizmu. Przyswajalność białek roślinnych (np. sojowego) jest również znacznie niższa, wynosząc 60–80% w stosunku do niemal stuprocentowej przyswajalności białka mięsnego.
Mięso jest podstawowym źródłem białek w psiej diecie. Białka stanowią składnik budulcowy komórek organizmu i dzielone są na endogenne i egzogenne. Białka egzogenne muszą być dostarczone za pomocą diety. Poza białkiem mięso jest również doskonałym źródłem tłuszczu i kwasów nienasyconych, takich jak:
- kwas linolowy;
- kwas linolenowy
- kwas arachidonowy
- kwas oleinowy.
Mięso w suchej i mokrej karmie dla psów jest źródłem cennych składników:
- białka;
- pełnowartościowego tłuszczu;
- składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, sód czy magnez;
- witamin z grupy B;
- witamin z grupy A;
- witamin z grupy E;
- choliny, prekursora fosfatydylocholiny będącej głównym składnikiem ścianek komórkowych;
- L-karnityny;
- tauryny.
Żywienie psa dietą bezmięsną lub ubogą w mięso stanowi bezpośredni skutek jego niedożywienia. Organizm psa dostosowany jest w pełni do diety mięsożercy, bogatej w białko i tłuszcze. Pies w żadnym wypadku nie może być więc stale na diecie bezmięsnej.
Jakie mięsa są najczęściej stosowane do produkcji psich karm?
Do najczęściej stosowanych mięs w psich karmach należy mięso zwierząt rzeźnych, mięso ptaków oraz dziczyzna i ryby. W popularnych karmach suchych znajdziemy mięsa takie jak:
- dziczyzna;
- kuczak;
- jagnięcina;
- indyk;
- kaczka;
- wołowina;
- wieprzowina;
- łosoś.
Jedną z dwóch zdrowych alternatyw dla mięsa w diecie psa są ryby, bogate w niezbędne dla psów białko. Dieta rybna nie dostarcza jednak wielu kluczowych składników odżywczych i wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie w witaminę B1. Zaleca się więc, aby ryby takie jak łosoś były wyłącznie uzupełnieniem, a nie głównym składnikiem diety. Dodawane do karmy w odpowiednich proporcjach wzbogacą organizm o kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pozostały przypadek to karma monobiałkowa oparta na białku z mączki insektów. Warto jednak pamiętać, że za najlepiej zbilansowane diety uznawane są przede wszystkim karmy z kilkoma źródłami białka. Częściowa lub całkowita rezygnacja z białek mięsnych jest więc wskazana jedynie w przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowych.
Źródłami mięsa w karmie mogą być:
- świeże mięso mięśniowe;
- podroby;
- mięso suszone (inaczej mączka mięsna lub mięso dehydratyzowane);
- mączka mięsno-kostna.
Najbogatsze w walory smakowe jest mięso świeże, zachowanie jego składników odżywczych wymaga jednak pewnych procesów technologicznych. Równie dobrą wartość odżywczą mają produkty na bazie mączki mięsnej, czyli z dodatkiem mięsa suszonego. Sucha karma dla psa z dużą zawartością mięsa może w składzie mieć zarówno mięso świeże, jak i suszone. Przy wyborze karmy i analizie etykiety należy uważać na zbyt ogólne opisy, jak „produkty pochodzenia zwierzęcego”. Jeśli producent nie podaje źródła i zawartości procentowej mięsa w suchej masie, prawdopodobnie są to białka z kiepskich odpadów.
Najlepiej, aby karma zawierała przynajmniej dwa lub trzy źródło białek zwierzęcych, przykładowo mięso z tkanki w połączeniu z podrobami albo mięso ryb w połączeniu z dziczyzną.
Co poza mięsem powinna zawierać dobra sucha karma?
W składzie suchej karmy wysokiej jakości powinny znaleźć się również:
- tłuszcze;
- warzywa i owoce;
- witaminy i substancje mineralne.
W większości karm znaleźć można również będące źródłem węglowodanów zboża. Ich dodatek to głównie forma wypełniacza, wiążącego karmę suchą za pomocą skrobi. Węglowodany lekkostrawne mogą być źródłem wielu korzystnych dla psiego organizmu składników, nie są jednak konieczne dla organizmu zwierzęcia. Sucha karma dla psa z dużą zawartością mięsa i bez zbóż w składzie będzie więc odpowiednia.
Czy są przeciwwskazania do podawania suchej karmy dla psa z dużą zawartością mięsa?
W wyniku żywienia suchą karmą dla psa z dużą zawartością mięsa u niektórych czworonogów mogą pojawiać się alergie pokarmowe. Częstym alergenem jest mięso drobiowe. Rozwiązaniem nie powinno być jednak odstawienie mięsa, a przestawienie psa na dietę monobiałkową. Tego typu karmy są specjalnie sformułowane z myślą o wsparciu diety zwierzaków z nietolerancjami pokarmowymi. Stosowanie monoproteinowych karm dla zwierząt pozwoli na wykluczenie potencjalnych alergii i wskazanie jej źródła. Po odkryciu, które ze źródeł mięsa powoduje nietolerancje, można poszukać diety opartej o inne korzystne źródła protein.
Skrajnym przypadkiem są zupełne nietolerancje, niewystępujące raczej u zdrowych psów. W tym przypadku rezygnuje się z mięsa zupełnie, a jako źródło białka monoproteinowego wykorzystuje się mączkę z insektów. Insekty są niskokaloryczne i poza białkiem o wysokiej strawności dostarczają również szerokiego profilu kwasów tłuszczowych.
Pamiętaj o tym, aby wybrać dobrą karmę
Najlepsza sucha karma dla psa z dużą zawartością mięsa powinna mieć cechy takie jak:
- brak dodatku sztucznych konserwantów, barwników i aromatów;
- zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6;
- brak obciążających węglowodanów i niską ilość węglowodanów lekkostrawnych;
- skład oparty na mięsnych źródłach białka, najlepiej z 2–3 źródeł;
- witaminy i minerały, takie jak witamina A, witamina B12, witamina D3, witamina E, selen, wapń, magnez czy cynk.
O czym jeszcze powinieneś pamiętać, analizując skład karmy? Jak wybrać najlepszą suchą karmę dla psa?
- Właściwy skład ma karma zapewniająca psu dietę bogatą w białka i tłuszcze. Ponieważ niemal wszystkie z tych potrzeb spełnia mięso, musi ono stanowić podstawę karmy. Pozostałe produkty traktowane są jako wypełniacz, warto jednak zwrócić uwagę na ich przyswajalność i zawartość składników mineralnych i witamin.
- Karma powinna mieć jak najniższą zawartość zbóż, a wszelkie zawarte w niej źródła węglowodanów muszą cechować się wysoką strawnością.
- Szukaj diet o składnikach wysoko przyswajalnych, aby unikać obciążenia żołądka psa.
- Nie istnieje karma właściwa dla każdego psa. Wybierając dietę, zawsze powinieneś brać pod uwagę wiek, rasę, gabaryt czy stan zdrowia psa. Przed przestawieniem na nowy pokarm warto zlecić weterynarzowi przeprowadzenie badań analitycznych krwi.
Wiesz już, jak odpowiednio dobrać suchą karmę dla psa z wysoką zawartością mięsa i jakich dodatkowych składników należy szukać na etykiecie. Odpowiednia dieta oparta o mięso przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu pokarmowego, mózgu, oraz całości organizmu psa. Będzie on więc żył nie tylko dłużej – ale i smaczniej.
Oczywiście jak najwięcej mięsa w karmie, najlepiej ok. 80%, reszta warzywa i owoce. Ale warto zwrócić uwagę żeby w składzie części mięsnej były składniki podrobowe. Niektóre karmy mają w składzie podanym na opakowaniu wyodrębnione podroby i ich procentowy udział. Właśnie takie karmy są godne polecenia, a najlepiej by były wytwarzane w procesie powolnego suszenia. Pamiętajmy, że wszystkie rasy psów pochodzą ewolucyjnie od dzikich zwierząt, a każde dzikie zwierze, np. wilk, rozpoczyna spożywanie swojej upolowanej ofiary od wątroby, nerek, serca, żołądka, bo kieruje się instynktem przetrwania i wybiera najbardziej odpowiednie dla siebie składniki. Pamiętajmy więc, aby dietę naszych czworonogów uzupełniać o podroby, które jak wiadomo posiadają w swoim składzie mnóstwo witamin i mikroelementów, różne kwasy tłuszczowe oraz przede wszystkim łatwo przyswajalne białko.